Den blomstertid nu kommer…

DSC_0080

Blomstertid! Överallt blommar körsbärsträden. Det är lite som att befinna sig mitt i en Astrid Lindgensaga. Det är banne mig lite svårt att tro att vi bara är i början av maj ännu. Termometern visar just nu på 24,4 grader i skuggan och årets första dopp i Långsjön avklarades häromdagen. Rekordtidigt. 2014 var maj fantastiskt fin och varm och då var vi också tidiga med att hoppa i plurret, men ändå inte så här tidiga! I sjön var det förvisso inga 24 grader utan snarare runt 16 grader. Lite för kallt tycker nog jag. Snabbt i och snabbt upp igen. Minst sagt uppfriskande!

Lamm
Lammen håller sig gärna i skuggan i värmen.

Innan vi badade hade vi satt årets potatis i jorden. 200 kg av sorten Maestro, som ska lämpa sig bra för ekoodling. Vi lånade en potatissättare av grannen, troligtvis tillverkad någon gång i tidens begynnelse 🙂 Trots att man fick lite ont i baken dagen efter var det en himla bra manick. De tog inga tider att få ner potatisen i jorden. Svärfar Uno körde och vi andra satt på stolarna där bak och plockade i potatisarna en och en i en snurra som liksom puttade ner potatisarna så att de hamnade ner i jorden. Några manicker baktill plöjde sedan igen fåran och kupade upp jorden runt potatisarna.

Ferguson 135
Gamla ”Feggan” fick dra potatissättaren. W fick sitta i knät när vi körde och kolla så att vi inte la i mer än en potatis i varje fack.
Potatis
Långa rader med potatis blev det.
Ko
En stunds ”ko-snack” hanns med på väg tillbaka från potatisåkern.

Nu är det mesta förutom sockermajs och prydnadspumpor sått. De får vänta någon vecka till. Hur härligt det än må vara med sommarvärme och soliga dagar önskar jag mig faktiskt en regnperiod nu. Det skulle verkligen behövas, för attans vad det börjar bli torrt i markerna.

Kanske ska svänga mina lurviga några varv runt i en regndans till kvällen.

Ha det gott!

/Linda

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *