Vår och skitlukt i luften

Bonden och två av gårdens 15 kvigor.
Bonden Andreas och två av gårdens 15 kvigor.

Sista dagen i mars. Ytterligare en månad har snart sprungit förbi oss. Tiden tenderar att gå väldigt fort när man har roligt. I dag luktar det lite skit på gården. Eller egentligen i hela byn. Det har nämligen spridits gödsel på våra vallodlingar. Gödselspridning är en av de tjänsterna vi köper in från andra. Det lönar sig liksom inte att köpa in dyra maskiner för något som görs ett par gånger om året på en så pass liten gård. De som utför jobbet är dessutom superproffsiga och snabbt går det!

IMG_6461

I dag fick vi också hem sättpotatisen inför årets potatisodling. 200 kg av sorten Maestro. Jajjemän, vi har blivit potatisodlare! Men vi är inga storodlare. Började med 100 kg förra året och provar med 200 kg i år. Maestro är en potatissort som fungerar bra i ekologisk odling. Vi är KRAV-certifierade och besprutar inte något av det vi odlar här vilket ställer lite högre krav på det som odlas. Därför vill man gärna odla sorter som har lite större motståndskraft mot bladmögel m.m. Vi odlade Maestro förra året och den är verkligen jättegod i smaken. Jordkällaren håller våra pära fina över vintern och vi äter fortfarande av dem.  I år ska vi också odla grönsaker och rotfrukter – bl.a. rödbetor, morötter, sallad, palsternackor, majs, dill, pumpor, salladslök m.m. Ber nu till högre makter om lagom mycket sol, lagom mycket regn, extra gröna fingrar och att allt vi odlar ska smaka fantastiskt gott! Det ska väl inte vara för mycket begärt va?

Ha det gott!

/Linda

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *