Babyboom på gården

Nyfiket lamm och tålmodig katt
Nyfiket lamm och tålmodig katt

Det är vår i luften och överallt på gården möts man av ulliga och busiga lamm. 134 lamm närmare bestämt, och sex av dessa är så kallade flasklamm. Av olika anledningar får de inte tillräckligt med mat och blir därför hel- eller stödmatade med mjölkersättning i nappflaska flera gånger om dagen. Vi brukar öppna en liten ”lammlucka” på våren så att lammen kan gå ut på ladugårdsplanen och springa av sig all överskottsenergi de tycks ha i sina små ben. Tackorna är för stora för att komma ut genom gluggen, men lammen lär sig snabbt att hitta ut och in den vägen. De går aldrig särskilt långt från sina mammor i början – när hungern faller på vill de vara nära mamma. De springer fram och tillbaka, fram och tillbaka. Gör ett jämfota hopp rakt upp luften. Gnager på något litet grönt de kan hitta i någon slänt. Välter saker, busar och stångas med varandra. En härligt och underhållande skådespel!

De blir allt tuffare med tiden, och nu är de så modiga att de vågar sig över den lilla grusvägen mellan våra bostadshus och ladugården. De krafsar och nafsar i det lilla gräs som finns på en gräsmatta vid anlade förra året. Det kan nog möjligtvis bli så att vi måste så lite nytt gräs där de har gnagas som mest. Får är mycket duktiga på att beta och hålla gräset kort. Ikväll ska vi sätta upp ett stängsel för nu börjar de bli både en trafikfara och en fara för mina nyplanterade blommor. Hädanefter får de hålla sig på behörigt avstånd från vägen.

Det har även kommit ett gäng kalvar den senaste tiden. Jag återkommer mer till dessa små sötnosar en annan dag.

Ha det gott!

/Linda

You may also like

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *